Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/484-9456

Blog

Eszközök és gépek biztonsága

2024.08.05 10:14

Biztonsági követelmények mezőgazdasági gépek használatához - Amit tudni érdemes

A mezőgazdasági gépek, mint például a traktorok, kombájnok és különféle szerszámok használata során gyakoriak a súlyos balesetek, ha nem tartják be a biztonsági előírásokat. Ezek az eszközök nagyméretűek és nagy erőkifejtésre képesek, ezért elengedhetetlen, hogy működtetésük megfeleljen a legfrissebb munkavédelmi előírásoknak.

Munkavédelmi követelmények a mezőgazdasági gépeknél:

Aktuális Előírások Betartása:
A mezőgazdasági gépeknek és szerszámoknak a használatuk idején érvényes munkavédelmi előírásoknak kell megfelelniük. Ez azt jelenti, hogy ha egy gép vagy szerszám már régóta használatban van, akkor is az aktuális biztonsági szabályoknak kell megfelelnie, nem csak a gyártás idején érvényes előírásoknak.

Helyes Használat és Karbantartás:
A gépeket mindig a gyártó utasításainak megfelelően kell üzembe helyezni, használni és karbantartani. Például a traktorok esetében rendszeresen ellenőrizni kell az olajszintet, a légnyomást és a hidraulikus rendszereket. A karbantartási utasításokat szigorúan be kell tartani.

Sérült Eszközök Használatának Tilos:
Sérült vagy hibás mezőgazdasági gépeket azonnal ki kell vonni a használatból. Ha például egy kombájn vágószerkezete megsérült, azt nem szabad tovább használni, amíg a hibát ki nem javítják. Ugyanez vonatkozik a szerszámokra is, mint például a metszőollókra, ahol a sérült vágóél veszélyes lehet.

Biztonságos Munkakörnyezet:
Magasban végzett munkák során, például gyümölcsszedéskor, stabil és biztonságos állású eszközöket kell használni, mint létrák vagy szedőállványok. A munkáltatónak minden használat előtt ellenőriznie kell ezeket az eszközöket, hogy megfeleljenek a biztonsági követelményeknek.

Védőberendezések:
A mezőgazdasági gépek mozgó részeit védőburkolatokkal vagy védőkerítésekkel kell ellátni. Például a kombájnokon található ékszíjhajtásokat és csigákat burkolattal kell felszerelni, hogy megakadályozzuk a munkavállalók hozzáférését a veszélyes területekhez.

Karbantartás és Tisztítás:
A gépek karbantartását, tisztítását és javítását mindig a gép kikapcsolt állapotában kell végezni. Például a szárítógépek tisztítását csak akkor szabad elkezdeni, ha azok már lehűltek, hogy elkerüljük az égési sérüléseket.

Szabványok és Szabályok:
A mezőgazdasági gépek biztonságtechnikai követelményeit több szabvány is tartalmazza, például az MSZ-05-10.0112:1991 és az MSZ EN ISO 14122-1:2017. Ezek a szabványok biztosítják, hogy a gépek használat során megfelelően védettek legyenek.